“Ik voel me hier uitgedaagd om me te ontwikkelen in mijn professionaliteit”

Werkervaring opdoen, iets doen voor en ander, je netwerk uitbreiden en talenten ontwikkelen; dát is de meerwaarde van MDT CREW. Bij deze maatschappelijke diensttijd steken jongeren tot en met 27 jaar hun handen uit de mouwen bij een maatschappelijke organisatie of (sport)vereniging. Senna (19) koos voor een maatschappelijke diensttijd bij Amerpoort in Vinkeveen. Daar is hij multifunctioneel inzetbaar bij de dagbesteding; van ondersteuning bij de sportlessen tot het spelen van een potje Mens-erger-je-niet met de cliënten.

De week van Senna is goed gevuld. Hij volgt de opleiding Social Work en heeft maar liefst drie bijbanen; overblijf assistent op een basisschool, werk in een sportschool én een baan in een sushirestaurant. En toch weet hij tijd te maken voor zijn maatschappelijke diensttijd. Die combineert hij met zijn stage voor zijn opleiding; zo slaat hij twee vliegen in één klap. “Leyla van MDT heeft mij geholpen om deze plek te vinden”, begint Senna te vertellen. “Nu ben ik een vaste dag in de week bij de dagbesteding van Amerpoort.”

Hoewel Senna nog niet zo heel lang actief is bij Amerpoort, heeft hij al een belangrijke les geleerd. “Ik heb ontdekt dat ik geneigd ben snel conclusies te trekken over anderen”, licht hij toe. “Die conclusies zijn echter niet altijd juist. Ik wil leren mijn aannames opzij te zetten en informatie over iemand te verzamelen, zonder dat ik ongevraagd iets aanneem. Daar kan ik de komende tijd mijn professionaliteit in ontwikkelen.”

Omdat Senna dol is op sport en bewegen wil hij zich hier de komende tijd verder op richten. “Elke dinsdag gaan we naar buiten voor een laagdrempelige sportles op het parkeerterrein”, stelt hij. “Tot nu toe heb ik met de lessen meegedaan en ondersteund waar ik kan, maar het lijkt me ook leuk om over een paar weken zelf zo’n sportles te geven.”

Senna is erg enthousiast over MDT. “Je wordt heel goed begeleid in de zoektocht naar wat bij je past’’, zegt hij. “Ik ben blij dat ik hier bij Amerpoort terechtgekomen ben. Voor mij is dit een nieuwe doelgroep. Ik voel me uitgedaagd om mij verder te ontwikkelen in mijn professionaliteit. In mijn bijbaan bij de overblijf ben ik gewend te werken met kinderen; dat gaat mij heel natuurlijk af. Door deze doelgroep voel ik mij opnieuw uitgedaagd; hier gaat het om veel meer geduld, nuance en gevoeligheid. En daar kan ik een hoop van leren.”

Leyla Burgan, trajectbegeleider van MDT CREW, begeleidde Senna bij zijn keuze voor zijn maatschappelijke diensttijd. “Senna laat zien dat je MDT op verschillende manieren kunt inzetten”, zegt zij. “De meeste jongeren doen hun maatschappelijke stage náást werk of school, maar dat kun je natuurlijk ook combineren. Wij kunnen ons grote netwerk van maatschappelijke organisaties inzetten om jongeren een mooie stageplaats te bieden. Dan kun je echt iets vinden wat goed bij jou past en waar je verder kunt groeien in datgene dat jíj belangrijk vindt.”

Ook nieuwsgierig naar de mogelijkheden van MDT voor jou? Laat een berichtje achter, dan nemen we contact met je op.