“MDT heeft mij zelfs een baan opgeleverd!”

Werkervaring opdoen, iets doen voor en ander, je netwerk uitbreiden en talenten ontwikkelen; dát is voor veel jongeren de meerwaarde van MDT CREW. Bij deze maatschappelijke diensttijd steken jongeren tot en met 27 jaar hun handen uit de mouwen bij een maatschappelijke organisatie of (sport)vereniging. Mahalet (23) volgde haar maatschappelijke diensttijd bij de SeT Residentie in Mijdrecht. Nu heeft zij daar een betaalde baan.

Mahalet maakte kennis met MDT vanuit gemeente De Ronde Venen. “Ik had al heel lang geen school meer gevolgd of een baantje gehad”, begint Mahalet te vertellen. “De gemeente zag MDT voor mij als een mooie kans om weer werkervaring op te doen en in een ritme te komen. Ik moet eerlijk zeggen dat ik er eerst de meerwaarde niet van inzag, maar besloot het toch te doen. Ik ben blij dat ik het gedaan heb; nu heb ik een betaalde baan bij de SeT Residentie.”

Mahalet heeft haar MDT inmiddels afgerond. “In deze periode kwam ik één keer per week bij de SeT Residentie”, legt zij uit. “Daar deed ik de nagels van de bewoners en aansluitend de horeca. Dat restaurant is niet alleen voor de bewoners, maar ook voor alle andere mensen uit de buurt. Ik werkte daar in de bediening en dat doe ik nog steeds.”

Essentieel voor Mahalet was dat ze in haar stage gewaardeerd werd. Die waardering werd uitgesproken in het eerste evaluatiegesprek. “Dat had ik ook heel hard nodig; het stimuleerde mijn doorzettingsvermogen enorm. Sindsdien had ik ook veel meer zin om te gaan. Het motiveerde me.”

En zo werd de maatschappelijke diensttijd voor Mahalet een leerzame periode. “Ik heb geleerd om door te zetten”, zegt zij. “Daarnaast ben ik meer zelfverzekerd geworden. Ik heb geleerd van mijn fouten en voel me krachtiger. De komende tijd wil ik mij verdiepen op welke manier ik nog beter kan omgaan met ouderen en met mijn collega’s. Hier kan ik nog in groeien.”

Baan in de horeca

Toch was Mahalet opgelucht toen haar maatschappelijke diensttijd was afgerond en haar een betaalde baan werd aangeboden. “Ik werk nu een dag in de week hier in de horeca”, stelt zij vol trots. “Als één van mijn collega’s vraagt of ik wil invallen, ben ik de eerste die reageert. Ik zou graag nog meer willen werken en verder door willen groeien.”

Mahalet begrijpt goed dat jongeren wellicht sceptisch zijn over de maatschappelijke diensttijd. “Dat was ik in het begin ook, maar toch zou ik zeggen: probeer het! Wellicht brengt het je iets! En zelfs als je ontdekt dat je iets niet wilt, kan dit de moeite waard zijn. En je ziet het aan mij: ik heb er zelfs een baan aan overgehouden!”

Ook nieuwsgierig naar de mogelijkheden van MDT voor jou? Laat een berichtje achter, dan nemen we contact met je op.