“Vakkenvullen is altijd maar hetzelfde; MDT is elke dag anders!’’

Werkervaring opdoen, iets doen voor en ander, je netwerk uitbreiden en talenten ontwikkelen; dát is voor veel jongeren de meerwaarde van MDT CREW. Bij deze maatschappelijke diensttijd steken jongeren tot en met 27 jaar hun handen uit de mouwen bij een maatschappelijke organisatie of (sport)vereniging. Lamiya (17) zette zich in voor het Jongerenwerk De Ronde Venen. Daar ondersteunde ze in de Meidengroep en bij de Zomerschool.

Lamiya kwam al regelmatig bij het Jongerenwerk. Daar ontdekte ze hoe fijn ze het vond om bij de verschillende activiteiten te helpen. “Een van de jongerenwerkers nodigde mij uit om MDT te gaan volgen”, begint Lamiya te vertellen. “Dat sprak me wel aan. Bovendien zou ik hier een certificaat voor ontvangen wat goed zou zijn voor op mijn CV.”

En zo geschiedde. “Op de dinsdagavonden heb ik Dorine ondersteund in het begeleiden van de Meidengroep’’, legt Lamiya uit. “We hebben met elkaar gesproken over belangrijke onderwerpen als groepsdruk en het veranderende lichaam. Ik vind het mooi dat ik mijn eigen ervaringen daar kon delen; ik ben lange tijd onzeker geweest over mijn lijf, maar heb geleerd dat je écht niet hoeft te veranderen voor anderen. Je bent goed zoals je bent. En dat wilde ik de meiden graag meegeven.”

Naast de Meidengroepen heeft Lamiya zich ingezet voor andere activiteiten van het Jongerenwerk. “Ik heb geholpen bij de Zomerschool in de zomervakantie en was scheidsrechter bij een schoolvoetbaltoernooi. Dat vond ik allemaal leuk om te doen. Juist de afwisseling binnen MDT sprak mij aan. Daarin is MDT heel anders dan bijvoorbeeld een bijbaantje in een supermarkt; vakkenvullen is elke dag hetzelfde en bij MDT kun je allemaal verschillende dingen doen. Net wat bij jou past.”

Oriëntatie voor opleiding

Lamiya gebruikte MDT als oriëntatie voor haar loopbaan. “Ik ben tot de ontdekking gekomen dat social work bij mij past”, zegt zij. “Met die opleiding hoop ik in februari te beginnen. MDT is hierin een mooie bevestiging geweest. Daarnaast heb ik geleerd dat ik initiatief mag nemen, door moet zetten op het moment dat iets lastig is en dat ik altijd hulp mag vragen als iets mij niet lukt. Dat vind ik heel waardevol.”

Lamiya raadt MDT dan ook zeker aan voor andere jongeren. “MDT is dé kans om te onderzoeken welke richting je leuk vindt”, zegt zij. “Bovendien is het nooit hetzelfde en geeft het veel voldoening om iets voor anderen te kunnen betekenen. Wat ik ook heel waardevol vind, is dat je na je MDT-periode een certificaat ontvangt. Dat certificaat staat mooi op je CV en kan helpen bij de inschrijving voor nieuwe opleiding, stage of werkplek.”

Ook nieuwsgierig naar de mogelijkheden van MDT voor jou? Laat een berichtje achter, dan nemen we contact met je op.