Wesley (22) volgt zijn maatschappelijke diensttijd bij een dagbesteding voor mensen met dementie

Werkervaring opdoen, iets doen voor en ander, je netwerk uitbreiden en talenten ontwikkelen; dát is voor veel jongeren de meerwaarde van MDT CREW. Bij deze maatschappelijke diensttijd steken jongeren tot en met 27 jaar hun handen uit de mouwen bij een maatschappelijke organisatie of (sport)vereniging. Wesley (22) loopt zijn MDT bij de Ontmoetingsgroep in Uithoorn. Daar zet hij zich in bij de dagbesteding voor mensen met dementie.

Wesley volgt de studie Social Work. Bij deze studie hoort ook een stage. Deze stage doet hij bij het Jongerenwerk in Mijdrecht. Daar hoorde hij van het project MDT en hij was gelijk enthousiast. “MDT geeft mij de kans om mezelf breed te oriënteren op mijn toekomstige werkveld”, begint Wesley te vertellen. “Ik heb er dus voor gekozen om MDT in te zetten náást mijn stage. Anderhalve dag per week loop ik stage bij het Jongerenwerk en een halve dag zet ik mij in voor de Ontmoetingsgroep in Uithoorn.”

Deze Ontmoetingsgroep is bedoeld voor mensen met dementie. “Voordat de deelnemers komen zorg ik dat de koffie gezet is en dat de naambordjes van alle deelnemers op tafel staan’’, licht Wesley zijn werkzaamheden toe. “Zodra de bezoekers komen, ben ik de gastheer. We lezen de krant, gaan naar buiten voor een wandelen of doen een activiteit in onze gymzaal. Ik ondersteun bij alle activiteiten en ga mee in het ritme. Mijn dag sluit ik af met het dekken van de lunchtafel. Daarna is het tijd om te gaan.”

Nog niet eerder kwam Wesley in contact met mensen met dementie. “Ik vind het interessant om op deze manier nieuwe doelgroepen te leren kennen en te ontdekken hoe ik het best met hen om kan gaan”, licht Wesley toe. “Het is voor mij allemaal nieuw en ik mag elke dag weer iets ontdekken.”

Wesley is heel enthousiast over MDT. “Zo’n maatschappelijke diensttijd haalt je uit je comfortzone”, zegt hij. “Je komt in contact met mensen waarmee je anders nooit in contact zou komen. In mijn geval sluit mijn diensttijd mooi aan op mijn opleiding, maar ook los daarvan zou ik MDT aanbevelen. Je hebt altijd wel wat vrije tijd over en komt op deze manier in contact met een doelgroep of een organisatie die je nog niet kent. Al doe je het maar drie uurtjes… Het geeft altijd een goed gevoel om mensen te helpen.”

Dorien, begeleider van Wesley vanuit de Ontmoetingsgroep Uithoorn, is blij met Wesley’s inzet vanuit zijn MDT. “Wesley brengt een mooie aanvulling op ons team”, zegt zij. “Naast onze medewerkers en vele vrijwilligers brengt hij nieuwe inzichten mee. Bovendien is hij een man wat ook ontzettend welkom is in onze organisatie waarin vrouwen alom vertegenwoordigd zijn. Wij vormen hier eigenlijk een kleine maatschappij waar iedereen die erbij komt, iets toevoegt. En Wesley is een heel mooie toevoeging.”

Ook nieuwsgierig naar de mogelijkheden van MDT voor jou? Laat een berichtje achter, dan nemen we contact met je op.